Mátra és Farkasmály

Mátra

Mátra hazánk leglátogatottabb hegysége büszkélkedhet az ország legmagasabb és második legmagasabb hegycsúcsával. Ezek a jól ismert 1014 méteres Kékes és 965 méter magas Galyatető, melyek a hazai turisták közkedvelt úti céljai. Fenyő, bükk és tölgy erdei folyamatosan friss levegőt biztosítanak, bennük ritka és védett állatok élnek. Legnagyobb emlőse a szarvas, melynek bőgését az őszi hónapokban, a nász idején hallhatjuk. A vaddisznók, rókák, vadmacskák (szerencsére) csak éjszaka aktívak. A Mátra a kirándulók paradicsoma, a vadászok mekkája, télen pedig a síelők legnépszerűbb hazai célpontja.

Mátrafüred (régi nevén Bene) a hegység több évszázados múltra visszatekintő települése. Egyik legnagyobb büszkesége gyönyörű virágos parkja, melyben több száz éves fák állnak. A parkban megtekinthetjük a XIV. századból eredő Szent-János kápolnát. A városkából kiindulva remek kirándulásokat tehetünk, például a Kozmári-kilátóhoz, a Csepegő-forráshoz, az Ördög-forráshoz, a Pipis-hegy-tetőre vagy a Muzsla-kilátóhoz.

Farkasmály

Gyöngyöstől mindössze 1,5 kilométerre, a 24. számú úton található meg Farkasmályi pincesor. Amikor beérkezünk Gyöngyös városába akkor már felhívják a figyelmünket arra, hogy a szőlő és bor városába érkeztünk meg. Ami nem csak a városra, hanem a környékre is nagyon igaz. Példa erre a Nagyréde, Markaz, Abasár és a környék szőlő ültetvényei. A régi mondák szerint a honfoglaló magyarok itt már virágzó szőlőkultúrát találtak. Tehát így természetes útja volt pincesor kialakulásának. Ehhez leginkább a farkasmályi jól vágható andezittufa-réteget találták meg a szőlősgazdák. A pincesor sajátos báját ez adja: a messziről érkezőnek nem tárulkozik fel rögtön, hanem a látogató számára csak az évszázados platánok függönye mögött nyílik meg ez az igen bensőséges, intim világ.

Az Árpád kori elnevezés a farkasok lakhelyét jelenti. A legrégebbi fellelhető írásos emlékek a XVIII. századból való épületeket igazolják, de a század végére már közel harminc pincét számoltak össze. A pincék elé kétszintes présházakat építettek. Ezek azok a présházak, amelyek különleges és egyedi kinézettel bíró épületek ami tulajdonképpen megkülönbözteti a többi pincesortól Farkasmályt.